• Portada >
  • Article >
  • Tres edificis, una ciutat

Publicació

Tres edificis, una ciutat

Nau Gaudí


L'arribada a Mataró del ferrocarril l’any 1848 suposa per a la ciutat l’inici d’un període de creixement econòmic i demogràfic que marcarà la segona meitat del segle XIX, i que anirà acompanyat d’un incipient procés d’industrialització. Serà una època d’importants transformacions urbanes, de projectes de reforma i de millora del centre, on cada cop més, els arquitectes hi tindran un paper predominant.

En aquest context i en un període de 30 anys, conflueixen a Mataró tres arquitectes que, amb el temps, han esdevingut personatges claus en la història de l’arquitectura del nostre país i mereixedors de reconeixement internacional: Josep Puig i Cadafalch, Antoni Gaudí i Elies Rogent.

Aquests tres arquitectes deixen petja a Mataró amb obres joves, portadores d’idees innovadores. Exploren la relació entre geometria i funció (l’edifici de la Presó d’Elies Rogent, el primer edifici carcerari de planta panòptica d’Espanya), entre geometria i estructura (els arcs parabòlics de la Nau de blanqueig d’Antoni Gaudí com la mínima expressió per configurar un gran espai) i estableixen la connexió de Mataró amb el modernisme, el primer estil internacional modern, entre el cosmopolitisme i la tradició local (consciència i integració dels oficis i les arts decoratives del mercat del Rengle de Josep Puig i Cadafalch).

Els principis arquitectònics definidors d’aquests tres edificis: la Presó, la Nau de blanqueig de l’antiga Sociedad Cooperativa la Obrera Mataronense i el mercat del Rengle, seran després utilitzats i desenvolupats pels mateixos arquitectes al llarg de la seva trajectòria professional, inspirant també altres arquitectures de l’època.

Aquest any 2013 la ciutat celebra l’aniversari rodó dels tres edificis: El Rengle 120 anys, La Nau Gaudí 130 anys i La Presó 150 anys.
Tres edificis, una ciutat
Data publicació: 01.06.2013