• Portada >
  • Article >
  • Josep Punsola i Vallespí

Publicació

Josep Punsola i Vallespí

Josep Punsola

Nascut a Mataró el 19 d’agost de 1913. Va estudiar als Maristes i ben aviat va mostrar un especial interès per la lectura. Va treballar d’escrivent en diferents empreses i en aquests anys de jovenesa s’interessà per l’esport i l’excursionisme. D’arrelat sentiment catalanista va viure l’efervescència política i social dels anys 30 i es va afiliar al Bloc Obrer i Camperol, encara que la seva militància durà pocs mesos.

La Guerra Civil escapçà aquests anys d’efervescència portant-lo al front d’Aragó, Artesa de Segre i per El Pertús al camp de concentració de Septfonds, a Occitània. Amb la desfeta de la República tornà a Mataró amb vint-i-set anys, on res ja no era igual. 

El 1946 es casà amb Arcàdia Mitjans que esdevingué la musa de la seva obra i que li esperonà la creativitat. I hi tindria un fill, en Manel. El poeta ens deixava, prematurament, trasbalsant el Mataró de l’època i just quan la seva creativitat i la seva producció literària oferien unes perspectives de llarg i elevat recorregut.

La seva obra poètica és rica i diversa. Té poemes d’una simplicitat extraordinària i alhora poemes de gran profunditat metafísica. Malgrat que la seva activitat més reconeguda és la de poeta, la seva inquietud el portà a d’altres possibilitats com el teatre, alguns contes i narracions que segueixen inèdites i mancades d’estudi.
Josep Punsola i Vallespí
Data publicació: 01.04.2013